tisdag 13 januari 2015

Ibland blir jag glad...

Nu var anledningen lite konstig.

En hund på rasklubbens fb-sida hade tappat päls på nosen. Jag tänkte direkt att "det ser ut som en infektion" - men tänkte att det finns tillräckligt många hobbyveterinärer på sidan och skrev inte det.
Min erfarenhet av veterinärer är också att de gillar att "utreda" konstiga symptom och inte gärna letar efter den akuta orsaken. Helst ordineras allergifoder i prisklassen 1000 kr/säck och så är alla problem lösta... i några veckor, sedan är det dags för provtagning - som i de flesta fall visar på kvalsterallergi.
Det är ett känt faktum att de flesta hundar svarar positivt på kvalsterallergi-prov. Om det är tillförlitligt? Gissa!

MEN i detta fallet var det en klok veterinär som konstaterade att hunden hade en bakteriell infektion (vet inte om det var svamp eller bakterier) och ordinerade svamp/bakteriedödande lösning. SÅ GLAD JAG BLEV!!!
Veterinären hade dessutom sagt att hunden troligen fått med sig detta från valplådan/valphagen.

Det är inte alls ovanligt att valpar har med sig infektioner hem från lådan/hagen. Tänk er själva. Ett gäng polare som snuttar på samma juver - kanske i stekande sommarvärme. En liten svamp eller bakterie - som kanske t o m finns naturligt i huden - ändrar skepnad och förökar sig snabbt i värmen. Vips har alla valparna den i  munnen. Sedan snuttar de på varandra och de får den kanske på svansen eller på en tass - som de sedan stoppar i polarens öra... sedan är det igång. Svamp i tassar, svamp i öron, svamp i vulva - och i vissa fall svamp över hela kroppen.

Jag har mer än en gång fått erfara att valpar får svamp i öronen efter några veckor hemma. Helknäppa veterinärer föreslår att det är allergi... Valpar har inte allergi. De har inte hunnit utveckla allergi. De har infektioner - som om man inte behandlar dem kan skapa sekundärinfektioner och framtida problem.

Om du köper en valp och den blir sjuk, RING DIN UPPFÖDARE INNAN DU ÅKER TILL VETERINÄREN. Och om din vuxna hund blir sjuk - ring gärna uppfödaren först då också. Varför?
Man åker inte till veterinären i onödan med t ex en magsjuk hund. Det smittar, kostar onödiga pengar och oroar hunden i onödan. Nästan alla "maginfluensor" går över med svält/diet och lite sunt förnuft. Tänk alltid; om det hade varit jag som var sjuk - hade jag åkt till aktuen då? Om svaret är nej, stanna hemma.

Idag är jag dessutom väldigt nöjd med mig själv. 19.47 skickade jag min inlämningsuppgift till universitetet. Deadline på måndag kl. 13.00. Arbetet påbörjades i september och skulle vara klart nu. MAX 10 sidor + bilagor. Det svåra är inte att skriva. Det svåra är att hitta inspiration och att begränsa sig. Nu är jag klar. Hoppas att jag aldrig mer behöver göra något så tråkigt!!!

Shandi är jättehungrig, jättekelig och har väldigt gulliga juver. Det troliga är att hon är dräktig. Jag vill ju så gärna det, så självklart ser jag tydliga tecken :-)
Zoë en vecka innan valpning, första kullen (8 valpar). Zoë och Shandi är halvsystrar. 

Blossom (Zoës och Shandis mamma) strax innan valpning. Här ligger Shandi i magen och väntar på att få komma ut :-) En natt jag aldrig kommer att glömma. Inte minst för att Katarina hade fest och Helene var där. De terroriserade mig hela natten med nyfikna samtal ;-)

Bella är magsjuk. Vi är inte kompisar just nu eftersom hon äcklade ned här hemma medan jag hämtade tjejerna i stallet. Maxine och jag är heller inte kompisar eftersom hon sprang runt i äcklet... Jag vet att de inte gör sånt med flit, men ibland undrar jag... Eller vad säger du Margareta? Undrar man inte ibland om de jävlas med flit???

2 kommentarer:

 1. Hej på dig. Så underbart att höra och så underbart att en veterinär inte bara konstaterade allergi utan faktiskt kollade vad felet var :) Man skall inte förglömma att hundar är stresskänsliga och då behöver man vara kol ibland och ha is i magen och inte springa till veterinären i onödan, och kan man inte besluta själv om man skall dit eller inte skall man kontakta någon man litar på och fråga. se till att man finner en veterinär man litar på och fortsätta med den veterinären!! Det tror jag på.

  Hoppas tjejerna blir bra snart. Om du blev terroriserad när Blossom skulle valpa ja då kan du tänka dig hur det kommer bli när Shandi din ögonsten skall valpa, en galen valpköpare sitter här och skriver just nu som kanske inte kommer kunna hålla sig från att terrorisera dig. Men jag lovar skall inte göra det utan jag kommer istället vänta på rapport och förväntar mig att jag får det oavsett tid på dygnet när valparna kommit ut :P

  Kram på dig världens bästa motpol och vän
  Ps: Gunnar hälsar till sin fästmö att han nu mår bra han behövde bara vara med sin husse två dagar :) Stresskärringen fick gå och lägga sig och inte lägga sig i.........Den galna tanten skall ibland sättas på plats hälsar Gunnar....

  SvaraRadera
 2. Haha! De är väl som barn och tonåringar och vet när de triggar igång oss. Bra text i övrigt i bloggen förresten.

  SvaraRadera