torsdag 11 januari 2018

Väntan... min sämsta gren

Ingen av tikarna löper ännu, men här hemma märker jag att mina egna närmar sig löp. De blir alltid lite "stingsliga" när hormonerna river i kroppen. Gammeltant Bella fick sig en ordentlig tillsägelse när hon, i vanlig ordning, försökte sno någon av de andras mat. Jag gillar inte att vänta... och jag blir lika otålig som hundarna när veckorna går.
Maxine löper förhoppningsvis snart. Hon är väldigt nyfiken och hälsar trevligt på folk som kommer hem till oss och hälsade även på testledaren på BPH, men annars inte överdrivet social. Hon blev rädd för figuranten med regnrocken men i övrigt orädd.

Det är mycket prat om mentalitet just nu. Det är bra. Mentalitet är jätteviktigt. Vi pratar BPH bland annat. Att ha "genomfört BPH" tycker inte jag är någon merit. Det är jättebra att ha genomfört BPH, men det behöver ju inte innebära att jag är imponerad. Som med alla andra tester/beskrivningar är det en smaksak. Vad vill man ha?

Det är faktiskt inte så lätt att läsa BPH. Dels skall man tolka spindeln, dels sammanfattningen. Och räcker inte det behöver man kanske läsa hela protokollet - och då veta vad man skall titta efter. Som valpköpare är det verkligen inte lätt. Jag tänkte att jag kan förklara hur JAG tänker.

Jag vill ha hundar med socialitet och nyfikenhet. Helst så lite rädslor (grönt) som möjligt. Det gula kl.12 är socialitet. Jag tror nämligen att de egenskaper vi ser på BPH har hög arvbarhet.
Detta tycker jag är ett utmärkt BPH. Mycket socialitet, nästan inga rädslor. Lite lite nyfikenhet (det beiga kl. 5) kanske. Väldigt trevlig hund som fungerar i alla miljöer.
Det här är inte en hund jag skulle vilja ha i min avel. Bara rädslor, ingen socialitet och ingen nyfikenhet. Rädd i princip alla moment som det ser ut.  Den här hunden känner jag inte, jag har bara plockat en bild från nätet.
Den här hunden är social, lekfull och reagerar mycket på överraskningar. Det jag brukar kalla signalkänslig eller reaktionssnabb. Det ger utslag på rädsla (vilket det skall göra). En dröm att träna med, men inte helt lätt eftersom den är rektionssnabb som blixten. Väldigt "mycket hund".
Detta är väl ett näst intill dröm-BPH ur mitt perspektiv. Social, lekfull, nyfiken. Inga rädslor och behöver inte skrämma iväg inkräktare. Nu känner jag den här hunden i verkligheten och vet att det är en oerhört trevlig hund. Hon är kanske inte så rastypisk och många hade kanske önskat mer ointresse för andra människor - men vi behöver ytterligheter för att avla fram trevliga individer. 
Ett annat utomordentligt bra BPH. Inte klängig på testledaren i första momentet, men blir jätteglad när "regnrocken" visar sig vara en människa. Ingen misstänksamhet, mycket lek och nyfikenhet. En fantastisk hund tycker jag.

Jag drömmer om att kunna para två hundar med de nedersta spindlarna. Hoppas att det blir verklighet så småningom.

När du tittar på BPH, tänk att det gärna skall vara mycket till höger och mindre till vänster. Det är ur mitt perspektiv ok med utslag på vänstersidan (det är ok att bli rädd), men  det ska helst inte vara en enda grön "blaffa". 
Man får givetvis ha i åtanke att ett BPH är en timme i en hunds liv. Kanske har du träffat hunden i verkligheten och inte alls känner igen beskrivningen. Självklart är det din egen värdering/bedömning av hunden som skall ligga till grund för om du är intresserad av en valp eller inte. BPH är enbart en hjälp i avelsplaneringen. Det finns inga garantier - men chansen att få en trevlig valp ökar när föräldrarna är trevliga. 
Jag kom på att den här hunden också gjort ett oerhört trevligt BPH. Kanske ett av de bästa i rasen. Vad man dock inte ser - och vad BPH inte mäter - är att den här hunden slåss för att döda. Eller gjorde när den bodde i flock. Nu bor den som ensamhund och fungerar utmärkt - men det har krävts en del jobb.
Det är väldigt viktigt att få en helhetsbild av hunden. Inte bara titta på BPH eller gulla med hunden vid ett möte. Ställ relevanta frågor.1 kommentar:

  1. Åh så bra beskrivet. Nu kan jag kanske gå in och titta på Tazzos (inte Ginnis) BPH och begripa något.

    SvaraRadera