lördag 15 april 2017

BPH 20/8 och 1/10.

Om du inte anmält din hund till BPH har du möjlighet att göra det på Lunds Brukshundklubb den 20/8 eller 1/10 då jag har bokat 5 platser vid vardera tillfälle.

Du anmäler här: http://www.lundsbrukshundklubb.se/formular-bph/

Varför skall man göra BPH? Förutom att det är väldigt roligt att se hur sin hund reagerar i olika situationer är det oerhört lärorikt.
Jag trodde att min Bella är världens mest sociala hund - och jag vet att många med mig trott det. Bella har gjort både BPH (som testhund, därför är det inte officiellt) och MH. På båda testen visar hon att hon gärna jobbar med mig men ogärna umgås med andra. Testledaren på MH sa till mig "det finns folk som skulle mörda för att ha en hund som din" medan jag kände mig besviken. Jag tänkte att "sån är hon ju inte alls". Men jag har lärt mig att det faktiskt är så. Bella hälsar glatt och trevligt på folk som kommer hem till oss, men sedan går hon undan och lägger sig. Hon är absolut inte rädd för folk, men hon har inget behov av att "mingla" eller umgås. Och hon är inte förtjust i andra hundar.
Shandi däremot är en väldigt social hund, både hemma och på BPH. Hon minglar gärna med folk som hälsar på och sitter gärna i knät, men hon är väldigt förarbunden (följer mig som en skugga), reaktionssnabb och explosiv. Oerhört följsam och rolig att jobba med, något lättstörd, men väldigt mån om att vara till lags.
Maxine är lite mer "lagom". Social och trevlig, men inget översvallande. Kopplar av lätt, gillar alla lika mycket. Inte så explosiv, men glad, snabb och rolig.

Men hur läser man ett BPH? Det finns tre sätt att titta på BPH på avelsdata. Spindeldiagrammet, sammanfattningen och protokollet. Man kan slå en snabbtitt på "spindeln". Där vill jag gärna ha utslag på socialitet/hälsning, nyfikenhet och leklust. Rädslor och hot vill vi ha mindre av. Finns utslag på rädslor och hot vill jag att hälsning skall kompensera.

Vi tar ett par exempel:

Här är en väldigt trevlig spindel tycker jag. Väldigt mycket socialitet/hälsning och nästan inga rädslor. Det är Timjas BPH. Timja har två kullar valpar.
Här har vi raka motsatsen. Massor av rädslor (kvarvarande, det ser man på att det inte är "vassa spetsar i diagrammets gröna del) men ingen socialitet (gult). Tack och lov inga hot heller. Den här hunden skulle jag inte vilja använda i avel.

Det här är Shandis BPH. Hon har mycket socialitet/hälsning men reagerar också med rädsla och hot när hon blir skrämd (de "vassa" spetsarna innebär att hon snabbt släpper sin rädsla). För att kunna se om det är ok behöver man även titta på sammanfattningen eller protokollet och se hur hon reagerar. Shandi är, som jag skrev ovan, reaktiv och explosiv - egenskaper jag uppskattar mycket i träningssammanhang. Hon reagerar snabbt, men avreagerar också snabbt. Det är ok att bli rädd, men hunden måste avreagera och inte ha kvar sina rädslor. Timja är dock en mycket lugnare och lättsammare hund, mer nybörjarhund. Tja, det är en balansgång på slak lina och det är väldigt individuellt vad man vill ha.

Vi är i begynnelsen med BPH och vi måste givetvis sträva efter att det skall bli bättre och bättre. Jag ställer mycket högre krav på mina avelshundar idag än jag gjorde för 10 år sedan, både mentalt och exteriört.

BPH visar bara hundens reaktioner just den dagen - men det är en fingervisning för mig som uppfödare om vad jag kan förvänta mig av hunden, men ett BPH visar inte allt. Det visar t ex inte om hunden jagar eller andra egenskaper som kan vara av intresse för en valpköpare.

Jag vill ha friska, sociala, snygga hundar - men jag vill inte ta bort rasegenskaperna (dvs "Rasen skall vara trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Inlärningsförmågan skall vara exceptionellt god. Rasen är mycket anpassningsbar." klippt ur rasstandarden). Att den är vaksam innebär just att den är "på hugget" och vaktar (men kanske inte så mycket att den jagar en grannhund runt vårt hårt trafikerade kvarter som Bella gjorde - med Shandi som påhejare - häromdagen när jag hade förvånade valpköpare på besök.... FY så PINSAMT!).

Att den är mycket anpassningsbar innebär att hunden ofta blir vad du gör den till.
Som valpköpare är det jätteviktigt att du är bestämd, trygg och konsekvent. En valp behöver regler och massor av kärlek.


1 kommentar:

  1. Haha! Det skulle jag velat se. Gamla Bella i full fart tillsammans med nyblivna mannan Shandi. Vilken motion de fick. Hoppas bara det gick bra för grannhunden. Inte särskilt snällt av dem. Kunde varit mina som inte alls gillar grannhunden här hemma.
    Att utläsa BPH har jag svårt för. Du får hjälpa gamlingen. 😜

    SvaraRadera